Primi pasi in elaborarea unui proiect finantabil

The following two tabs change content below.
Grupo Método
Consultora Global de Servicios Educativos y Proyectos Sociales.
Grupo Método

Últimas entradas de Grupo Método (ver todo)

Cu toţii am auzit de posibilitatea de a atragere fonduri nerambursabile pentru inițierea unei afaceri sau pentru dezvoltarea de proiecte diverse, însă de la ideea de proiect la obținerea finanțării este cale lungă.

Având la bază experiența Metodo în proiecte finanțate din fonduri europene, vă prezentăm în continuare principalii pași care ar trebui parcurși în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte sau idei de afaceri.

Pasul 1 – Identificarea ideii de proiect 

Primul pas și poate cel mai important este identificarea ideii de proiect, care se poate traduce în identificarea nișei de piață pentru inițierea unei afaceri, identificarea unei oportunități pentru inițierea unei afaceri sau unui proiect, identificarea nevoii specifice la nivelul unei comunități sau la nivel național, etc.

În cadrul acestei etape se vor analiza informațiile privind contextul pieței, nevoile specifice, date statistice, tendințele din domeniu și alte aspecte care pot influența în mod direct sau indirect dezvoltarea proiectului sau a ideii de business pe termen mediu și lung.agency-1181331_1920

Pentru proiecte mai ample este necesară identificarea de parteneri în vederea asigurării diferitelor zone de expertiză necesare implementarii activitatilor din proiect sau desfășurarea activităților proiectului la nivel național sau regional. Astfel, identificarea și alegerea partenerilor potriviți devine astfel o etapă esențială în procesul de elaborare a cererii de finanțare.

Pentru a identifica o idee de proiect se recomandă contactarea unui consultant specializat care vă poate oferi informații suplimentare despre ideea de afaceri selectată deja sau vă poate îndruma în identificarea unei idei de proiect finantabile din fonduri nerambursabile.

Pasul 2 – Identificarea sursei de finanțare

În prezent există pe piață o multitudine de surse de finanțare pentru afaceri și proiecte diverse. De la surse de finanțare dedicate investițiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii (din Programul Operațional Regional, Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programele Naționale – Start-up Nation, Femeia Manger, Comerț, s.a., Schemele naționale de Ajutor de stat și Ajutor de minimis, etc.) la surse de finanțare complexe dedicate capitalului uman (Programul Operațional Capital Uman), prin care sunt finanțate măsuri integrate privind educația și integrarea socio-profesională a adulților, tinerilor și copiiilor sau programe dedicate dezvoltării capacitătii administrative a instituțiilor publice și organizațiilor non-guvernamentale (finanțate prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și alte programe internaționale).

Recomandarea noastră în cadrul acestei etape este să apelați la un consultant specializat care vă poate ajuta în identificarea celei mai potrivite surse de finanțare pentru ideea de business sau de proiect identificată anterior în cadrul pasului 1.

 Pasul 3 – Elaborarea cererii de finanțare

De cele mai multe ori, procesul de realizare a cererii de finanțare este unul laborios și necesită expertiză de specialitate, atât pentru realizarea planului de afaceri, realizarea studiilor de piață și/sau studiilor de fezabilitate, elaborarea bugetului, cât și pentru elaborarea propriu zisă a cererii de finanțare.project

Dacă până în acest moment nu ați beneficiat de serviciile unui specialist, vă recomandăm ca, pentru elaborarea cererii de finanțare să apelați la ajutorul unui consultant pentru a vă spori șansele de a obține finanțarea nerabursabilă dorită.

Experiența Metodo Studii Consultanță în domeniul finanțărilor a relevat faptul că o foarte bună cunoaștere a specificului fiecărei finanțări reprezintă unul din factorii cheie pentru succesul proiectului.

Procesul de completare a unui dosar de finanțare poate fi unul de lungă durată, iar pe tot parcursul elaborării cererii de finanțare și a documentelor suport va fi necesară implicarea dumneavoastră în calitate de beneficiar, astfel încât printr-o bună colaborare cu specialistul sau consultantul se va ținti maximizărea rezultatelor și fructificarea experienței ambelor părți.

Pasul 4 – Depunererea și evaluarea cererii de finanțare

În funcție de programul de finanțare, depunerea cererii de finanțare se poate realiza:

  • online, prin încarcarea informațiilor direct în sistemul electronic pus la dispoziție de finanțator;
  • depunerea documentației în format tipărit la sediul finanțatorului;
  • transmiterea documentației în format electronic la adresa de email pusă la dispoziție de finanțator;

Chiar și în această fază este nevoie de consultanță specializată în vederea facilitării depunerii proiectului, în special din cauza complexitătii sistemelor electronice prin care se transmit cererile de finanțare.

După depunerea cererii de finanțare implicarea consultantului este esențială pentru a vă acorda asistență în procesul de evaluare a proiectului, perioadă în care finanțatorul poate solicita clarificări punctuale de care depinde evaluarea pozitivă a proiectului (acceptarea pentru finanțare).

Compania Metodo Studii Consultanță România SRL oferă servicii de consultanță în elaborarea cererilor de finanțare, management și implementare de proiecte atât pentru antreprenori, cât și pentru organizații non-guvernamentale sau instituții publice, având experiență vastă în dezvoltarea de proiecte finanțate din fonduri europene și asigurarea de consultanță pentru înființarea de afaceri de tip start-up.

Sloganul Metodo România este: Dedicați oamenilor!

Sub acestă deviză Metodo România își adaptează  în permanență viziunea și serviciile astfel încât să corespundă nevoilor specifice ale publicului.  Metodo România este o companie specializată în oferirea de formare profesională, soluții de e-learning, studii și cercetări de piață, consultanță în management și implementare de proiecte, servicii destinate atât instituțiilor publice, cât și organizațiilor private și persoanelor fizice.

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram.

Pe canalul Youtube puteți urmări experiențele antreprenorilor noștri de succes.

No hay comentarios

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>