INSECTRISK – Studiu privind bolile transmise de insecte in UE

The following two tabs change content below.
Grupo Método
Consultora Global de Servicios Educativos y Proyectos Sociales.
Grupo Método

Últimas entradas de Grupo Método (ver todo)

În zilele noastre suntem nevoiți să acordăm minusculelor insecte o mult mai mare atenție decât în mod obișnuit, așa că povața celebră „ să nu facem din tânțar armăsar” ar trebui revizuită pentru moment. Banala înțepătură de țânțar a ajuns să însemne pentru multe femei însărcinate din peste 70 de țări de pe 4 continente (America de Sud și de Nord, Africa și Asia) amenințarea unei posibile afecțiuni neurologice a fătului. Lipsa de eficiență a măsurilor de protecție personală pe parcursul călătoriilor în zone de risc a făcut ca la începutul lui 2017 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Îmbolnăvirilor să înregistreze un total de 2081 de cazuri raportate de 21 de țări din Europa, printre care se regăsește și România.

Dacă speciile de țânțari din țara noastră nu au ajuns încă să transmită virusul Zika, nu același lucru se poate afirma despre virusul West Nile. Acesta poate cauza meningo-encefalite grave, iar  în 2016, la nivel național, au fost raportate 93 de cazuri de infectare cu acest virus, dublu față de cel din anul anterior, fiind înregistrate 11 decese.

Situația creată a determinat în 2016 autoritățile din sănătatea publică din multe județe din țară să emită alerte și informări privind principalele măsuri de prevenire a infectării (în principal evitarea înțepăturilor prin utilizarea unor haine cu mâneci lungi, a substanțelor repelente, dar și eliminarea potențialelor surse de înmulțire a țânțarilor și tratarea corespunzătoare a zonelor verzi și umede unde aceștia se pot înmulți). Autoritățile locale au fost somate să aplice măsurile de dezinsecție în zonele de risc cum ar fi parcurile, lacurile și malurile râurilor ce traversează asezări umane, dar și subsoluri inundate și canale.

INSECTRISK – Țânțarii și fondurile europene

INSECTRISK este un proiect al cărui scop este reducerea şi menţinerea populaţiilor de insecte vectori de boală în zona transfrontalieră România-Bulgaria la niveluri de densitate scăzută care să elimine riscul de transmitere a unor maladii şi să asigure confortul populaţiei. Consorțiul proiectului „Elaborarea si adoptarea unui Parteneriat Instituționalizat Comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive de insecte care afectează sănătatea publică și siguranța în cadrul regiunii transfrontaliere România-Bulgaria” include: Fundația Natura Vie (România) și Asociația Municipalităților Dunărene (Bulgaria) și este finanțat prin fonduri europene în cadrul programului Interreg V-A România – Bulgaria 2014-2020.

Vectorii sunt organisme vii care pot transmite boli infecțioase între oameni sau de la animale la oameni. Aceste boli reprezintă mai mult de 17% din totalitatea bolilor infecțioase și duc la producerea a cel puțin un milion de decese anual, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Din acest motiv este necesar să implementăm măsuri de prevenție și de control integrat ale insectelor purtătoare de boli, astfel încât să fie din ce în ce mai dificil contactul dintre gazdă (om/animal) și vector (insecte cum ar fi țânțarul, musca neagră, căpușa, musca de cal, puricii de șobolan, etc) prevenind în acest mod propagarea și transmiterea bolilor.INSECTRISK RO

Participanții la mesele rotunde organizate la sfârșitul lui 2016 în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră INSECTRISK au discutat despre ce înseamnă prevenirea proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea și siguranța publică și despre elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul acestor riscuri în cadrul regiunii transfrontaliere România-Bulgaria. Metodo Studii Consultanță România a prezentat în cadrul acestor întâlniri experiențe de bune practici în domeniul managementului riscului corespunzător dezvoltării excesive a insectelor vector de boală la nivel european.

Concluziile întâlnirilor la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai companiilor din domeniul turismului și cel al agriculturii puternic afectate de riscurile produse de proliferarea insectelor au pus în evidență necesitatea desfășurării unor acțiuni coordonate de combatere și control de către autoritățile publice de pe cele două maluri ale Dunării, cu asigurarea unor condiții de maximă eficiență a acestora (din punctul de vedere al momentului desfășurării, al condițiilor meteo și al zonelor de aplicare a tratamentelor). Studiul preliminar realizat în cadrul proiectului la care au contribuit entități din România (SC Metodo Studii Consultanță România SRL, SC Cult Market Research SRL și SC NAVIO SRL), Spania (Método Estudios Consultores S.L.U.) și Bulgaria a evidențiat caracteristicile riscurilor existente la nivelul teritoriului analizat, responsabilitățile ce revin diferiților actori și a propus modalitățile de dezvoltare a unui Pact Instituționalizat Comun de cele două părți ale Dunării.

“Paza bună trece primejdia rea” așa că atenție la cum vă protejați de înțepăturile de țânțari în zilele călduroase ce vor urma și amintiți-le edililor comunităților voastre de importanța aplicării corecte a măsurilor de prevenire a proliferării insectelor.

Sloganul Metodo România este: Dedicați oamenilor!

Sub acestă deviză Metodo România își adaptează în permanență viziunea și serviciile astfel încât să corespundă nevoilor specifice ale publicului.  Metodo România este o companie specializată în oferirea de formare profesională, soluții de e-learning, studii și cercetări de piață, consultanță în management și implementare de proiecte, servicii destinate atât instituțiilor publice, cât și organizațiilor private și persoanelor fizice.

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram.

No hay comentarios

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>