Banca de timp – conceptul inovator al proiectului ABIL

Banca de timp sau time bank  este un concept foarte nou în România.

Cunoscut adeseori și în varianta de Schimb de timp sau Schimb de servicii, sistemul este unul avantajos deoarece funcționează pe un model alternativ economic, acela de a folosi TIMPUL ca resursă de valoare în schimbul monedelor.

Proiectul A.B.I.L. – Asistenţă individualizată pentru integrarea durabilă pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile

ABIL
ABIL

Proiectul A.B.I.L. a fost un real succes și a reușit să promoveze incluziunea socială și să crească accesul pe piața liberă a muncii a 525 de persoane provenite din categorii defavorizate (persoane cu dizabilitati-ID68; persoane de etnie romă-ID69; tineri cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului-ID131 și femei-ID33).

Cum s-a realizat acest lucru? Proiectul A.B.I.L. și-a atins obiectivele prin oferirea de servicii specializate de informare, consiliere, formare profesională și calificare a acestora în vederea ocupării, precum și prin sprijinirea prin servicii de îngrijire a minim 200 de dependenți ai celor precizați (copii minori, bătrâni, persoane cu handicap ușor sau alte grupuri vulnerabile.

Principiul de funcționare al unei bănci de timp

O bancă de timp înseamnă, de fapt, un schimb de servicii fără o plată în bani, ci în timp. Conceptul este importat din străinătate ( SUA, Marea Britanie) unde se consideră că ajutorul funcționează mult mai eficient atunci când se desfășoară în ambele sensuri. Întrebarea „Cum pot să te ajut?” trebuie să o schimbăm în „Cum ne putem ajuta reciproc că să clădim lumea în care trăim amândoi?”

Banca de timp în cadrul proiectului A.B.I.L

Foarte multe persoane nu își pot aloca timp pentru formare datorită obligațiilor familiale pe care le au. În foarte multe cazuri acestea au în îngrijire bătrâni, copii sau persoane cu nevoie speciale.

Pentru a răspunde acestei probleme, în cadrul acestui proiect s-au înfiinţat centre de incluziune socială pentru a sprijinii persoanele care doresc să urmeze un curs de formare sau specializare, acestea având de acum înainte unde să-şi lase aparţinătorii, atâta timp cât sunt la curs.

Centrele de incluziune vor asigura grupurilor ţintă locul ideal pt dobândirea abilităţilor necesare unui job pe termen lung, printr-un voluntariat pe termen scurt plătit cu moneda „timp”.

Cu alte cuvinte, fiecare persoană care beneficiază de servicii de formare profesională poate să contribuie la rândul ei la funcţionarea Centrelor de Incluziune Socială. Poate face acest lucru prin alocarea monedei timp, adică să aloce câteva ore din timpul sau pentru a ajuta persoanele care vor veni zilnic la aceste centre. Astfel dezvoltăm conceptul de a da înapoi din cunoştinţele acumulate şi ajutorul oferit.

Practic, s-a realizat o reţea de 4 centre în cele 4 regiuni ale ţării, unde s-a desfăşurat proiectul, respectiv în Bucureşti-Ilfov (Bucureşti şi Ciolpani), Nord-Vest (Cluj şi împrejurimi) şi Centru (Alba Iulia şi împrejurimi).

Oamenii au apreciat această inițiativă, mai ales într-o perioadă în care toate serviciile sunt scumpe.

Metodo România. Dedicați oamenilor!

Metodo România a fost partener în cadrul consorțiului proiectului A.B.I.L.

Metodo România este o companie specializată în oferirea de soluții de formare profesională continuă, cercetare și analiză în domeniul muncii și protecției sociale și asistență tehnică pentru designul și managementul de proiect, adresându-și serviciile atât către instituții publice, cât și către organizații private.

Tehnologia, angajații și metodologia sunt aliniate la ceea ce facem cel mai bine și ne place să facem: implementare de proiecte, formare profesională și consultanță în management și finanțări nerambursabile.

Prin tot ceea ce facem sprijinim oamenii în demersurile și planurile lor de dezvoltare personală și profesională oferind formare inovatoare și personalizată, acces simplu la oportunități de finanțare și servicii de consultanță care răspund întotdeauna așteptărilor lor.

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram.

No hay comentarios

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>