3 provocari pentru beneficiarul finantarii Romania Startup Plus

The following two tabs change content below.
Grupo Método
Consultora Global de Servicios Educativos y Proyectos Sociales.
Grupo Método

Últimas entradas de Grupo Método (ver todo)

În anul 2015, Metodo Studii Consultanță România a făcut parte dintr-un consorțiu care a gestionat fonduri dedicate dezvoltării a 40 de noi afaceri, fiecare cu un buget de circa 25.000 Euro în cadrul proiectului Startup Antreprenorial. Metodo România a gestionat procesul de înființare și dezvoltare a 5 afaceri, care își continuă dezvoltarea la aproape 2 ani de la înființare.

Din experiența antreprenorilor pe care echipa Metodo i-a sprijinit pe parcursul unui an de proiect, trei au fost provocările majore pe care aceștia le-au întalnit:

  • Birocrația excesivă

Ca parte a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, planurile de afaceri finanțate în anul 2015 prin programul România Startup s-au bazat pe un mecanism de finanțare laborios și cu suficient de multe documente justificative, acesta fiind motivul pentru care birocrația a fost una dintre principalele provocări ale antreprenorilor.Birocratie

Cert este că toate programele cu finanțare din fonduri publice, fie ele naționale (precum Startup Nation, Comerț, Femeia Manager) sau europene sunt la fel de birocratice.

Așa cum spune unul dintre beneficiarii de finanțare, a carui mărturie o puteti citi aici: „cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o până acum a fost birocraţia pe care din punctul meu de vedere o putem depăşi prin optimism şi răbdare”. Și, completăm noi, prin implicarea și sprijinul specialiștilor în domeniu.

Echipa Metodo România a încercat să micșoreze povara birocrației pentru beneficiari de finanțare publică, prin elaborarea unor proceduri clare și a unor template-uri ușor de utilizat petru rambursarea cheltuielilor.

  • Normele de achiziții

Nici unul dintre antreprenorii pe care i-a finanțat și sprijinit Metodo România nu avea noțiuni de achiziții publice înainte ca planul de afaceri să îi fi fost premiat în cadrul programului România Startup. Cel mai probabil nici antreprenorii care vor fi finanțati în cadrul schemei de grant România Startup Plus în decursul anilor următori nu vor fi ași ai achizițiilor publice. Este normal, pentru că nu asta trebuie să stie și să facă un antreprenor.IMG_10022017_143001

Cele mai multe testimoniale de la antreprenorii pe care i-a sprijinit proiectul Startup Antreprenorial au fost legate de aplicarea normelor de achiziții. Iată doar una dintre aceste voci: „Cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost procesul complex de achiziţii, care totodată ne-a oferit şansa de a achiziţiona cele mai bune aparate medicale de pe piaţă, pentru a oferi servicii de top clienţilor noştri”.

Printre cele mai mari provocări pe care le-au întalnit beneficiarii de finanțare România Startup în ceea ce privește achizițiile menționăm: efectuarea studiilor de piață, realizarea plăților, existența plafoanelor financiare, corelarea între buget, plafoane financiare din Ghidul Solicitantului și plan de achiziții, etc.

Tot beneficiarii au admis însă că provocarea pe care o constituie achizițiile publice poate fi depășită prin consultarea specialiștilor în domeniu, prin munca asiduă și prin documentare eficientă, dar și prin sprijinul pe care îl oferă experții de monitorizare și asistență afaceri. Echipa Metodo România a elaborat o procedură simplă de achiziții pe care a pus-o la dispoziția beneficiarilor de microgranturi  și a solicitat verificarea documentelor de achiziții înainte de publicare, lucru care a contribuit la aprobarea rapidă a raportărilor.

  • Fluxul de numerar

Cele mai multe discuții când vine vorba despre finanțarea inițiativelor de afaceri prin scheme de grant vin din modul în care se realizează efectiv rambursarea cheltuielilor efectuate de antreprenori.

Programele naționale de finanțare a start-up-urilor au funcționat în general pe principiul decontării. Acesta presupune ca antreprenorul investește inițial 100% din bani, iar în urma unei cereri de decont/ rambursare, finanțatorul îi rambursează cheltuielile conform contractului de finanțare – de obicei între 75% și 100% din valoarea cheltuielilor efectuate.

Programele precum România Startup și România Startup Plus funcționează pe principiul prefinanțării, ceea ce, în linii mari, înseamnă că antreprenorului i se acordă între 30% și 75% din valoarea aprobată a planului de afaceri, acesta urmând a raporta lunar atât progresul tehnic, cât și progresul financiar. Pe acest principiu, tranșele de finanțare se acordă doar după justificarea integrală a sumelor primite.piggy-bank

Pentru că operarea cererilor de prefinanțare este un proces cu o durată de minim 20 de zile, experții Metodo România i-au informat pe antreprenorii sprijiniți cu privire la datele de depunere a documentelor, a datelor estimate pentru soluționare și a stadiului de soluționare a cererilor de prefinanțare și i-au consiliat cu privire la utilizarea unor surse alternative de finanțare, chiar dacă nu era vorba despre sume foarte mari. În practica antreprenorială, sursele alternative sunt constituite de economiile proprii, de împrumuturi de la prieteni și familie și de bănci sau de la alți întreprinzători.

În concluzie, Metodo România recomandă antreprenorilor care doresc să obțină o finanțare din fonduri publice să pornească la drum cu multă răbdare, să aiba un fond de rezervă pentru eventuale întârzieri în rambursări sau pentru cheltuieli neprevăzute și să se înconjoare de specialiști cu care să poată avea discuții punctuale asupra aspectelor de implementare a planului de afaceri (achiziții, raportare) sau ale dezvoltării afacerii (marketing, vânzări, drepturi de autor, contracte, etc).

Citește mai multe provocări, dar și mai multe realizări ale beneficiarilor proiectului Startup Antreprenorial aici!

Sloganul Metodo România este: Dedicați oamenilor!

Sub acestă deviză Metodo România își adaptează  în permanență viziunea și serviciile astfel încât să corespundă nevoilor specifice ale publicului.  Metodo România este o companie specializată în oferirea de formare profesională, soluții de e-learning, studii și cercetări de piață, consultanță în management și implementare de proiecte, servicii destinate atât instituțiilor publice, cât și organizațiilor private și persoanelor fizice.

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram.

Pe canalul Youtube puteți urmări experiențele antreprenorilor noștri de succes.

 

No hay comentarios

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>