10 moduri de a-ti mentine concentrarea la locul de muncă

Cu toții ne dorim să ne sporim productivitatea la lucru, dar oare câți dintre noi chiar își creează un mediu propice pentru a face un obicei din concentrarea și echilibrarea nivelului de energie în timpul petrecut la locul de muncă? Iată câteva trucuri și sfaturi utile pe care ne-am gândit că ar fi bine să le împărtășim:

1. Respectă disciplina orelor de somnSomn

Somnul insuficient îți poate afecta în mod semnificativ concentrarea, memoria, creativitatea, productivitatea, stabilitatea emoţională şi sănătatea fizică. Cu disciplină și un program riguros pentru a-ți acorda odihnă 7-8 ore pe noapte, vei vedea îmbunătățiri în cel mai scurt timp. Pe lângă asta, poți începe ziua dimineața devreme și astfel îți transmiți ție însuți că ai de gând să te ții de treabă.

2. Asigura-ți o dietă care crește puterea de concentrare

Am aflat, desigur, cu toții despre super alimentele recomandate de nutriționiști pentru a avea o dietă echilibrată, dar puțini știu despre acelea care îți pot veni într-ajutor atunci când ai nevoie să te concentrezi.

Cafeaua, această licoare magică, poate îmbunătăţi memoria de scurtă durată şi poate stimula părţi ale creierului care au rol în concentrare şi în memorie. Pentru că e solubilă, cafeina ajunge repede în sânge (în 30-40 de minute), iar efectele sale încep să se dispară abia după trei-patru ore.Afine

Peștele este o sursă excelentă de proteine și este bine-cunoscut că acizii Omega3 sunt esenţiali pentru funcţionarea bună a creierului şi pentru dezvoltarea acestuia. Recomandarea medicilor este să consumăm pește de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Afinele nu doar că sunt delicioase, dar ajută circulația sângelui și îmbunătățesc oxigenarea creierului astfel că te mențin mintea alertă și ajută la concentrare.

Nucile și semințele mai conţin, pe lângă vitamina E, şi vitamina B, magneziu, dar şi Omega 3, care susţin funcţiile sistemului nervos. Recomandarea este să consumăm o porție mică de nuci și seminte fie crude fie puțin prăjite în fiecare zi.

3. Creează-ți un plan de lucru. Scrie liste, liste și iar listeLista b

Odată bine odihnit și liniștit din punctul de vedere al nevoilor fizice, ești gata de atac. Dar cel mai important pas în menținerea unui nivel înalt de productivitate este să îți planifici, prioritizezi și dozezi energia în funcție de rezultatele dorite. Ierarhia lucrurilor de rezolvat îți poate părea deja cunoscută, însă o scurtă trecere în revistă te poate scoate din impas. Câteva studii realizate de cercetători au arătat că organizarea sarcinilor în liste ajută capacitatea de concentrare indiferent dacă listele se rezolvă în totalitate sau nu. În ziua de astăzi mulți folosesc diferite aplicații, programe sau chiar site-uri care îi ajută să se organizeze. Găsește varianta cea mai potrivită pentru tine și urmează-ți instrucțiunile.desk setting

4. Mai bine o ciornă decât o pagină goală

Indiferent de munca pe care o faci, creierul tău va funcționa la fel: la un moment dat se va refugia într-o direcție pe care nu o așteptai, dar care poate avea o valoare adăugată în acel proiect paralel la care te-ai gândit să lucrezi după-amiaza. Asigură-te că pe biroul de lucru ai la dispoziție un spațiu, o coală albă, pentru momentele de inspirație care te lovesc subit atunci când lucrezi sau ești în plin proces de creație și design. Astfel ai la îndemână o reacție contructivă la modul de sabotare al creierului și ești sigur că mai târziu vei avea un punct de pornire pentru frica de „început”.

5. Elimină perturbările inutile

Trăim într-o lume bombardată în mod constant de infromații și detalii, de știri și notificări pe diverse platforme și medii de comunicare.

DND silent mode

Pentru a reuși să te concentrezi pe ceea ce ai de rezolvat din listele create este important să îți creezi un mediu propice procesului de gândire. Astfel, eliminarea sunetelor deranjante din mediul înconjurător care pot perturba este o soluție la îndemâna oricui. Asigură-te că telefonul este dat pe Silent și că orice alte informații de la sistemul de operare apar doar ca mesaje de alertare, fără sunet sau vibrații. Setări>Notificări>Închide.

Un alt truc pe care îl poți folosi cu telefonul mobil pentru a nu închide notificările este să îl ții cu ecranul în jos pe durata orelor de lucru.

6. Birou open space? Un set de căști rezolvă problema

Nu doar că te poți izola fonic și afunda în sarcinile de rezolvat pe care vrei să te concentrezi, dar o pereche de căști puse pe urechi pot da semnalul celorlalți colegi care doresc să te întrerupă cu diverse întrebări, ca nu este tocmai un moment potrivit să intervină. Atenție la ceea ce-ți aud urechile, muzica te ajută să îți menții concentrarea dacă te poți desconecta de la versuri sau ai arii repetitive instrumentale care te mențin în starea de productivitate.

7. Zoom-in

Opțiunea full-view pentru documente te ajută să te menții conectat la procesul de lucru cu sarcina respectivă și să izolezi spațiul de creare de restul de factori perturbatori care pot apărea online sau offline.

8. Cere ajutor

Ca să îți păstrezi dinamica deja creată a modului de lucru, fă-ți o listă de întrebări sau nelămuriri cu care ceilalți colegi te pot ajuta la finalul împlinirii sarcinii. Concentrarea trebuie privită ca pe ceva delicat, astfel că orice întrerupere, chiar și una considerată necesară, te poate da înapoi cu câteva ore bune în rezolvarea problemei. 

9. Oferă-ți timp

Poate cea mai importantă resursă de care beneficiem și pe care uităm să o valorificăm la nivelul la care ar trebui este timpul. La fel ca și somnul care are diferite stagii de profunzime și astfel odihna rezultată este de diferite calități, concentrarea are nevoie de timp pentru a se instala. Fii răbdător și treci prin pașii de acomodare înainte de instalarea în starea de lucru intens.

10. Exersează detașarea și concentrarea în alte mediiPortrait of stressed young housewife in modern kitchen

Foarte multe exerciții de meditație ghidată sunt din ce în ce mai apreciate și promovate în ziua de astăzi pe tot mai multe medii de comunicare. Poate părea o joacă din exterior, dar odată încercat un modul de yoga, meditație sau concentrare și atenție, vei fi uimit de rezultatele pozitive aduse prin simpla accesare a centrului de putere din interior.

Munca intelectuală are nevoie de o mare putere de concentrare, prin meditație vei observa ca ușor, ușor, starea de agitație mentală poate fi cucerită prin voință și exercițiu. Namaste!

Metodo România. Dedicați oamenilor!

Metodo România este o companie specializată în oferirea de soluții de formare profesională continuă, cercetare și analiză în domeniul muncii și protecției sociale și asistență tehnică pentru designul și managementul de proiect, adresându-și serviciile atât către instituții publice, cât și către organizații private.

Tehnologia, angajații și metodologia sunt aliniate la ceea ce facem cel mai bine și ne place să facem: implementare de proiecte, formare profesională și consultanță în management și finanțări nerambursabile.

Prin tot ceea ce facem sprijinim oamenii în demersurile și planurile lor de dezvoltare personală și profesională oferind formare inovatoare și personalizată, acces simplu la oportunități de finanțare și servicii de consultanță care răspund întotdeauna așteptărilor lor.

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter și Instagram.

No hay comentarios

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>